10 Osnovnih pojmova u web dizajnu

Postavio Administrator datuma avgust 10th, 2015

web-dizajn-pojmovi

Ako biste kojim slučajem odlučili da se bavite web ili grafičkim dizajnom, morali biste da naučite osnovne pojmove kako biste uopšte znali šta tražite, i kako biste mogli sa uspehom da se uključite u konverzaciju sa dizajnerima u kojoj ćete steći bar neka osnovna saznanja. Navešćemo vam deset pojmova koji će biti temelj vašem daljem napredovanju ka svetu dizajna.

1.Vektori: Vektor je grafika koja se temelji na geometričkim oblicima i suprotna je minijaturnim pikselima. Nastaje izvlačenjem i kreiranjem raznoraznih oblika pomoću linija, i može se skalirati u zavisnosti od potreba. Razvlačenjem, grafika ne gubi na kvalitetu i pouzdano se koristi uglavnom za izradu logotipa, iconica za aplikacije i drugim vidovima grafičkog dizajna.

2.Bitmap: Za razliku od vektora, bitmap se sastoji od piksela. To su minijaturne tačkice u boji koje su se nekad mogle primetiti u video igricama nastalim u eri 80-tih. Kvalitet bitmap slika zavisi od rezolicije. Zumiranjem je i razvlačenjem kvalitet slike se gubi i pikseli su sve više vidljivi, čime slika gubi svoj primaran izgled i prepoznatljivost.

3.CMYK: Poznat i kao „Cyan, Magenta, Yellow, Key“. CMYK je šema boja koje se poistovećuju sa štampanjem grafike. Ove boje predstavljaju boje mastila koje se ubacuje u štampače. Mešavinom ovih boja dobija se spektar drugih boja koje se štampaju na raznim materijalima.

cmyk

4.RGB: „Red, Green, Blue“. RGB je šema boja koja se koristi u digitalnoj grafici. Za razliku od štampača, kompijuterski ekran koristi crvenu, zelenu i plavu boju kako bi kreirao digitalnu paletu boja za kompjuterske ekrane. RGB je šema koja se koristi za web dizajn.

5.Responsive: Prilagodljivi web dizajn ili Responsive kako ga nazivaju popularno jer vrsta dizajna koji se izrađuje tako da bude prilagodljivog sadržaja za sve veličine ekrana i vrstama uređaja. To je ključna stavka u kreiranju web sajtova u današnje vreme.

responsive-dizajn

6.Flat dizajn: Flat ili ravan dizajn je vrsta dizajna gde se web sajtovi izrađuju tako da su elementi koji ga čine potpuno pojednostavljeno napravljeni bez ikakvih reljefnih vizuelnih manipulacija koje korisnicima pružaju utisak da prosto mogu da pruže ruku u ekran i manipulišu sadržajem.

flat-design

7.Skeuomorfizam: Komplikovana reč, ali definitivno bitna. Skeuomorfizam je suprotnost Flat (ravnom) web dizajnu. Ova vrsta dizajna se temelji na razvoju grafičkih elemenata da što više podsećaju na stvari iz stvarnog života.

Skeuomorfizam

8.Metro dizajn: Poznat i kao Microsoft Design Language je metoda razvijena od strane Microsoft-a i danas se koristi na mnogim proizvodima kompanije. Cilj je postizanje što veće jasnoće dizajna jer se više koristi radi bolje vizuelne interakcije sa korisnicima nego u svojstvu grafičkog dizajna inspirisanog umetnošću.metro-design

9.Jednostranični sajtovi: Sajt se bukvalno sastoji od jedne stranice. Za sam proces dizajniranja, jednostranični sajt se brže napravi od višestraničkong, potrebno je zamišljene sekcije obuhvatiti u jednu celinu i omogućiti što lakše kretanje između njih.

10.Masonery grid: Način web dizajniranja popularan na društvenoj mreži Pinterest. Bazira se na sklopu pravilno izvučenih pravougaonih delova koje se ređaju jedan do drugog bez obzira na dimenzije.


2 reagovanja na “10 Osnovnih pojmova u web dizajnu”

  1. sasa kaže:

    lep test sve pohvale !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vrati se gore