Faktori koji utiču na cenu web sajta

Postavio Administrator datuma septembar 27th, 2015

cena-izrade-web-sajta

Nema sumnje da je internet reklama itekako isplativa. Posedovanje web sajta ekvivalentno je posedovanju štanda na nekom od velikih svetskih sajmova. Kao i svaki vid reklame, i u ovaj je potrebno ulagati. Naši ljudi žele da znaju sve i odmah što se cene tiče, jer nam finansijske mogućnosti onemogućavaju nasumično kalkulisanje, već su nam potrebne cifre sa kojima konkretno možemo da baratamo i organizujemo se.

Cena web sajta u mnogome se određuje na osnovu referenci. Ne može svaki web studio ili web dizajner na istom nivou da posluju u ovoj oblasti. Postoje norme koje jedan web dizajner ili grupa developera moraju da ispune kako bi svoju cenu digli na jedan viši nivo i kako bi svoju klijentelu ubirali među jakim firmama i proizvođačima. Istina je, reklama igra presudnu ulogu međutim usluga koju vršite može vrlo lako da postane zamena za prvobitnu reklamu i u pozitivnom i u negativnom smislu. Na kraju krajeva, najbolja reklama su vaši klijenti.

Kad smo već kod klijenata, njihove želje i budžet sa kojim nameravaju da započnu svu tu priču oko web sajta oblikuju cenu. Uzmimo u obzir da se cena izrade internet prezentacije za jednu manju firmu u Srbiji sa nekoliko stranica kreće između 200 i 500 evra. Ukoliko ste vlasnik neke od takvih firmi, znajte da će to svako ko vam bude radio sajt uzeti u obzir. Što se privatnih lica tiče, cene sajtova su niže, ali to ne mora ništa da znači. Uvek se nađu pojedinci koji bi započeli neki veliki projekat i angažuju veći broj programera da ga realizuju bez da razmišljaju koliko će ih to na kraju izneti.

Nakon što se stupi u kontakt sa klijentom i dobiju se, gore navedene, osnovne informacije, klijent izlaže svoje zamisli i ideje koje web dizajneri trebaju da sprovedu u delo. Dizajn, programerski deo, povezivanje sa bazom, broj stranica, skriptni priključci, SEO optimizacija, održavanje sajta…Tu cena dobija završni oblik.
Od svega navedenog, programerski deo je i najskuplja stavka, pogotovu ako se radi na složenim CMS sistemima. Web dizajn takođe može dosta uticati na cenu ukoliko je klijent izrazio želju za što modernijim dizajnom sa dosta detalja i animacija. Tu su i SEO optimizacija i održavanje sajta koji može da ide jedno sa drugim s obzirom da se SEO optimizacija i ubraja u neke od stavki održavanja sajta i nije posao koji se može uraditi jednom i ostaviti već ga je potrebno neprestano dopunjavati i uređivati.

Sve u svemu, web sajtovi su isplativa investicija. Naš savet svima koji se odluče na ovaj korak jeste da za potrebe izrade sajta ne birate firme i dizajnere isključivo prema ceni, ali da vam to bude neka početna smernica, pa na osnovu vaših finansijskih mogućnosti i na osnovu ponude izaberite najbolju moguću opciju.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vrati se gore